ENERGETSKO CERTIFICIRANJE

Energetski certifikat je dokument koji predočuje energetska svojstva zgrade te ima propisani sadržaj i izgled prema Pravilniku o energetskim pregledima građevina i energetskom certificirnaju zgrada “NN 78/13” i Zakonu o gradnji “NN 153/13”, a izdaje ga ovlaštena osoba.

Energetski certifikat omogućuje korisniku zgrade, stana, kuće ili poslovnog prostora, odnosno kupcu, uvid u kvalitetu zgrade, te pruža informacije o tome koliko zgrada troši energije po m2. Zgrade koje su loše projektirane, građene ili nisu održavane, imat će lošiji energetski razred.

Energetski razred zgrade je indikator energetskih svojstava zgrade, koji se izražava preko godišnje potrebne toplinske energije za grijanje, za referentne klimatske podatke. Zgrade se svrstavaju u osam energetskih razreda prema energetskoj ljestvici od A+ do G, s tim da A+ označava energetski najučinkovitiji, a G energetski najneučinkovitji razred.

Energetski certifikat vrijedi 10 godina, a na njemu se nalaze i preporuke za poboljšanje energetske učinkovitosti objekta kao i vrijeme povrata investicije.

Energetsko certificiranje
Energetsko certificiranje

Zakonska obaveza izrade energetskog certifikata

Prema Pravilniku, energetski certifikat moraju imati sve nove zgrade, postojeće zgrade javne namjene te sve zgrade, stanovi, kuće i poslovni prosori koji se prodaju, iznajmljuju ili daju u zakup. Zgrade javne namjene ukupne površine veće od 250 m², energetski certifikat su trebale napraviti i javno izložiti na mjestu jasno vidljivom posjetiteljima zgrade.

Izdavanje energetskih certifikata i energetski pregled građevina i zgrada provode osobe koje imaju rješenje Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. Naš stručni tim ima dugogodišnje iskustvo u izradi energetskih pregleda i izdavanju energetskih certifikata, kako za zgrade sa složenim, tako i za one s jednostavnim tehničkim sustavima te posjeduje rješenje Ministarstva za provođenje energetskih pregleda i izdavanje certifikata.

Cijene izrade energetskog certifikata propisalo je Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja RH odlukom o najvišim cijenama koštanja provođenja energetskih pregleda i izdavanja energetskih certifikata zgrada.

Sufinanciranje energetske certifikacije i energetske obnove višestambenih i poslovnih zgrada

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kontinuirano objavljuje javne natječaje i pozive za bespovratno sufinanciranje energetskih pregleda i energetskih certifikata, kao i za sufinanciranje izrade projektne dokumentacije za energetsku obnovu višestambenih zgrada, javnih zgrada, industrijskih objekata i javne rasvjete. Eco Solutions Vam pomaže poboljšati izgled zgrada u kojima živite, smanjiti energetske troškove, račune za energiju, emisiju CO2 i sve to uz bespovratne subvencije. Energetski pregled i certifikat prvi su korak u energetskoj obnovi zgrade.

Naš tim ovlaštenih energetskih certifikatora koji rade na području cijele Hrvatske, kao i naš vodeći auditor prema ISO 50001 normi, stoje Vam na raspolaganju!

Obratite nam se s povjerenjem na energetika@ecosolutions.hr ili nas nazovite na broj telefona 01 6463 190.